Bestemming Buitenland 1 - RoemeniŽ


Hoi allemaal. Na vele jaren weer eens foto's van mijn hand. De aanleiding voor deze reportage is het verschijnen van een boek over voormalig Nederlandse bussen in RoemeniŽ gemaakt door Hugo Richter. Samen hebben we vele reizen gemaakt en het bekijken van de prachtige foto's in zijn boek maakte vele herinneringen bij me los. Vandaar dat ik hierbij ook wat foto's opstuur en ik zal proberen bij de foto's wat te vertellen, net zoals Hugo dat gedaan heeft in zijn boek.

Foto 1: In het stadje Resita reed tot enkele jaren geleden een tram door de straten. Toen het trambedrijf werd opgeheven werden er bussen in Nederland gekocht zoals deze ex RET 817. Deze bus is inmiddels afgevoerd, maar ook tegenwoordig rijden er in deze stad veel Nederlandse bussen.

Foto 2: In Tulcea reden er in 2011 een aantal ex BBA bussen zoals deze ex BBA 395. Na enkele jaren gereden te hebben brandde de garage af en had dit stadje korte tijd geen bussen. Er werden uit het hele land bussen geleend en zo kwamen er enkele ex Amsterdamse SB 250's die eerder in Iasi reden. Inmiddels is ook dat verleden tijd.

Foto 3: In Braila was het voor mij als geboren en snel verhuisde Rotterdammer altijd feest. Naast de oude RET Trams reden er diverse MB200's en CSA's. Op de foto de ex BBA 207. Inmiddels rijden hier veel kleine busjes op de stadsdienst, maar de trams zijn er nog.

Foto 4: In Arad werden vele jaren geleden enkele Aliances gekocht en ingezet, maar we hadden ze nooit gespot, tot we erachter kwamen dat het bedrijf dat ze gekocht had tot ver buiten Arad reed. Dus op naar de regio. Daar aangekomen bleken er inmiddels vele Amba's maar om deze ex XX 3528 te rijden. Ook tegenwoordig kun je in deze regio ex Nederlandse bussen spotten.

Foto 5: Uiteraard reden er niet alleen ex Nederlandse bussen in RoemeniŽ. In 2008 stonden deze museumstukken klaar voor een lijndienstrit, standaard vergezeld door een dikke zwarte rookpluim uit de uitlaat.

Foto 6: De stad Galati is nog steeds een bolwerk van Nederland tram- en busmaterieel. op de foto passeert de ex Novio 1713, die ook Bij Syntus en Hermes gereden heeft de ex RET 812.

Foto 7: In Mioveni staat de Daciafabriek. Tot enkele jaren geleden werd het personeel van deze fabriek per bus van en naar het werk gebracht en daarvoor waren meer dan 100 bussen van Womy geleased. Het was een feest als deze bussen allemaal tegelijk aan kwamen rijden.

Foto 8: In Bacau reden vele jaren geleden een aantal ex HTM bussen, zoals hier de ex HTM 826. Helaas is dit nu verleden tijd.

Foto 9: In Voluntari ging de gemeente zelf het vervoer organiseren en kocht daarvoor zo'n 100 Ambassadors. Veel van de bussen hebben we op straat kunnen fotograferen en de chauffeurs waren allemaal bereid om ons het chassisnummer te laten noteren zodat we wisten welke voormalige XX bus het was. Bij de stalling waren we absoluut niet welkom, zodat we niet weten welke bus hier op de foto staat.

foto 10: In Bistrita stonden in 2008 weer een stel antieke bussen klaar. Helaas is bezit van auto's en daarmee gepaard gaande het verlies van buspassagiers de reden dat er veel minder grote bussen rijden. tegenwoordig zullen deze lijndiensten vermoedelijk met Sprinterbusjes verzorgt worden.

Foto 11: Piatra Neamt was de eerste bestemming waar ik ooit naar toe ging in RoemeniŽ. Hier reed het bedrijf met een dertigtal MB200's. Ik was na enkele bezoeken aan deze regio al zo bekend, of berucht? dat ik niet meer mocht betalen als ik meeging en er diverse fotostops gemaakt werden. Op de foto de ex Arriva 9399 naar wat leeftijdsgenoten.

Foto 12: Barlad heeft 1 stadslijn en die wordt deels met ex NL bussen gereden. Hierbij de ex XX 8274 die ooit rond Delft reed.

Foto 13: Een grote verrassing dat Luttikhuis in 2016 nog een lijndienst reed in Urziceni met deze ex Westnederland 5620. Deze bus werd destijds geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak. Dat bleek geen succes en de bus werd na vele omzwervingen in Nederland verkocht aan RoemeniŽ, waar de bus het vele jaren uithield.

Mocht je na het zien van de foto's zin hebben in meer... Hugo's boek "Bestemming Buitenland" heeft ISBN nummer 9789492040411 en is te bestellen via lokale boekhandels, maar ook bijvoorbeeld via Bol.com.

(c) OV in Boskoop - Alle rechten voorbehouden-Overname in gedrukte of digitale vorm zonder toestemming niet toegestaan